Hongluo Clubhouse

Hongluo Clubhouse

The Hongluo Clubhouse in Beijing is clad in FRP where aluminum was called for.  Check out why, and read more about this arresting house by the Hongluo Lake here!

From architect and professor Michael Stacy’s article  ”Polymers and Architecture: Do we need to specify a high fibre diet?“:

The roof was built from framework of curved steel sections that were clad on site with plywood. The project was tendered with doubly curved 2mm aluminium sheet however this was omitted by the contractor, as it would have been difficult to detail, as drawn. Instead the plywood was coated on site with glass fiber reinforced epoxy resin, exploiting the inherent flexibility of GRP. The outer surface was painted silver.

In too many books and articles on architecture the material of a projects described incorrectly, it is important to study an interesting precedent carefully. The design intent of this project is atectonic, the role of the flowing folded roof surface is to define space and provide reflectance. The materials are not used in
an expressive manner. Here we see FRP as a rival to the formability of concrete and this challenge has been extended by the invention of high performance concretes including Ductal.

From the architects at MAD:

The rapid urban expansion of Beijing had a profound effect on the city’s periphery, both economically and spatially. The undulating beauty of the natural landscape on the periphery contrast sharply against the repetitive, developer planned suburbs expanding and rushing out to meet them.

Hongluo Villa District is situated in the north of Beijing along the coastline of Hongluo Lake; it holds an impressive view of the mountains and landscape beyond. A wooden bridge traverses the lake upon which the clubhouse sits. The gentle structure appears to float on the water, echoing the surrounding mountains, and becoming a focal point for the whole area.

A continuous, reflective surface emerges out of the water, firstly becoming the roof and then the walls of the house. This surface blurs the distinction between solid and liquid elements, between building and environment. A sunken garden and a swimming pool frames each side of the house. Both are flush with the surface of the lake, a seamless union of the natural and the man-made.

The interior of the house is equally fluid in its circulation; it is designed as a continuous space that flows without internal obstacles. In this ever-changing space, visitors are encouraged to create their own journey through the house. Each visits will call upon an intimate response to the space, each journey varies according to the emotional and physical experience of the visitor.

Location: Beijing, China
Typology: Residential
Site Area: 487sqm
Building Area: 189 sqm

Directors: Ma Yansong, Yosuke Hayano
Design Team:Florian Pucher, Shen Jun, Christian Taubert, Marco Zuttioni, Yu Kui

Associate Architects:  IDEA International Design Studio

All photos courtesy of MAD architects.